maanantai 22. joulukuuta 2014

Shanghain 1980-luvulla syntyneiden koulutustaso




Aikaisemmin kerroin blogissani Fudanin yliopiston (Shanghai) sosiaalitieteiden tutkimusyksikön tekemästä tutkimuksesta, joka koski shanghailaisia 1980-luvulla syntyneitä. 7.12. blogissa kerroin heidän tulotasostaan.

Tutkittujen koulutustaso oli verrattain korkea, sillä korkeasti koulutettujen osuus ylitti 66 %. Siihen on laskettu  kaikki, joilla on vähintään alempi yliopistotasoinen koulutus tai aikuiskoulutuksessa hankittu vastaavan tasoinen koulutus. Tutkimuksessa näkyi Kiinan kasvava koulutustrendi, sillä myöhemmin syntyneillä henkilöillä oli pidempi koulutus. Sukupuolten välillä koulutustasoeroa ei ole nähtävissä, mutta Shanghaissa syntyneillä oli helpompi päästä opiskelemaan.

Kiinassa on käytössä asumislupajärjestelmä (hukou), joka määrittää ihmisen asuinpaikan ja sen mukana palvelut, joita hän voi saada. Tutkimuksessa ilmeni, että jos vanhemmilla oli kaupunkilais-hukou, se nosti lasten koulutustasoa verrattuna maalais-hukoun omaavien vanhempien lapsiin. Lasten koulutustasoon vaikutti myös vanhempien syntymäkaupunki, ja Shanghain alueella syntyneiden vanhempien 1980-luvulla syntyneiseillä lapsilla oli korkeampi koulutustaso. Vanhempien koulutustaso vaikutti lasten koulutustasoon siten, että kun isän kouluvuosien määrä nousi yhden vuoden, lapsen keskimääräinen koulutustaso nousi 0,42 vuotta. Äidin vastaava kouluvuosien lisäys vaikutti lapsen koulutustasoon 0,38 vuotta.

Pidemmän koulutuksen saaneet kokivat oman terveydentilansa paremmaksi ja tupakoivat vähemmän. Sen lisäksi he kokivat olevansa onnellisempia ja luottivat enemmän vieraisiin ihmisiin. Vaikka heillä olisi ylimääräistä rahaa, he haluaisivat säästää vähemmän ja he kuluttivat myös useammin yli varojensa.

Lähde:




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti