sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Shanghain 1980-luvulla syntyneiden vanhemmuus


Aikaisemmin kerroin blogissani Fudanin yliopiston (Shanghai) sosiaalitieteiden tutkimusyksikön tekemästä tutkimuksesta, joka koski shanghailaisia 1980-luvulla syntyneitä henkilöitä. 7.12.2014 kerroin heidän tulotasostaan, 22.12.2014 heidän koulutustasostaan, 4.1.  heidän avioliitoistaan ja nyt on vuorossa viimeinen osa, vanhemmuus.

Tutkimus jatkuu myöhemmin Shanghain naapurimaakunnissa, Zhejiangissa ja Jiangsussa. 

1980-luvulla syntyneet ovat ensimmäisiä, jotka ovat syntyneet Kiinan yhden lapsen politiikan aikana.


Lastenhankintaikä
Tutkimuksessa lasten hankinnassa naisilla oli 30-vuotiaana jyrkkä muutos verrattuna edelliseen ikävuoteen sillä silloin mentiin naimisiin ja hankittiin lapsi. Miehillä suuri muutos tapahtui vuotta myöhemmin 31-vuotiaana. Korkea koulutus siirsi lapsen hankintaa ja vähintään ylempiä yliopisto-opintoja tehneistä naisista alle 30-vuotiaista oli synnyttäneiden osuus pienempi kuin saman ikäisillä, jotka eivät ole opiskelleet yliopistotasolla. Tilanne muuttuu selvästi 30 ikävuoden jälkeen. Vaikka lapsia ei tehdä alle 30-vuotiaana, valmistumisen ja pysyvän työn löytymisen jälkeen tilanne muuttuu nopeasti. Miehillä tilanne poikkeaa siten, että korkealla koulutuksella on lapsenteon viivästymiseen pitempiaikainen vaikutus ja kussakin ikäryhmässä  korkeasti koulutetutuilla miehillä isyys oli merkittävästi harvinaisempaa kuin miehillä, joilla ei ollut ylempää yliopistokoulutusta.


Lasten sukupuoli
Syntyvien lasten sukupuolirakenne on erittäin vino, ja se aiheuttaa huolta yhteiskunnassa.  Shanghailaisten kaupunkilais-hukoun omistajien ensimmäisen ja toisen lapsen sukupuolien osuus on normaalin rajoissa mutta maalais-hukoun omistajilla ensimmäisen lapsen sukupuolien suhdeluku on 1.17 (100 tyttöä, 117 poikaa) ja toisen lapsen kohdalla se on noussut lukuun 1.96. Maaseudulla syvälle juurtunut miesten suurempi arvostaminen lisää ennestään miesten avioitumisongelmia tulevaisuudessa.

Lapsiluku

Vaikka Kiinassa on voimassa yhden lapsen politiikka, lapsiluku on tärkeä.  Tutkimukseen osallistuneiden lapsilukutoive on pieni, 40 % haluaa yhden lapsen, 56 % mielestä kaksi lasta olisi ihanne.  Keskimääräinen toive on 1,59, mikä on paljon pienempi kuin USA:ssa mutta suunnilleen sama kuin Japanissa. Maalais- ja kaupunkilais-hukoun omaavien lapsilukutoiveissa ei ole suurta eroa, vaikka sukupuolen suhteen ero oli suuri.

Vähintään ylempitasoisen yliopistokoulutuksen omaavista lähes kaksi kolmesta on sitä mieltä, että paras lapsiluku olisi kaksi. Tämä on korkeampi osuus kuin muilla koulutustasoilla. Vaikuttaa siltä, että kalliiksi tuleva toisen lapsen synnyttäminen ei estä korkeasti koulutettuja pitämästä toisen lapsen hankintaa hyvänä asiana.

Lapsilukutoive ja yhden lapsen politiikka eivät ole kaukana toisistaan. Niistä, joiden mielestä yksi lapsi on ihanne, 94 % aikoo tehdä vain yhden lapsen. Kahta lasta ihanteena pitävistä haastatelluista 75 % suunnittelee hankkivansa kaksi lasta ja 25 % aikoo hankkia kuitenkin vain yhden lapsen.

Omat vanhemmat

Lapsen syntymän jälkeen tulevat vanhemmuuden ongelmat. Toisaalla ovat omat vanhemmat, toisaalla lapset ja he ovat siinä välissä. Pariskuntien noin 60-vuotiaat vanhemmat eivät kuitenkaan ole taakka, vaan he auttavat kotona.  Kolmas osa haastatelluista antoi alle 2-vuotiaan lapsensa omien vanhempiensa hoidettavaksi, ja korkeasti koulutetuista näin teki 50 %.

Lapsiin kohdistuvat odotukset 

Vanhempiinsa verrattuna 1980-luvulla syntyneet ovat jo erilaisia ja yksilöllisiä ja heillä on erilaisia toiveita lastensa suhteen. Kyselyssä annettiin lapsilta toivottavia ominaisuuksia, joita sai painottaa tärkeyden mukaan asteikolla yhdestä viiteen. Yli 75 % haastatelluista oli sitä mieltä, että perinteiset hyveet, kuten rehellisyys, kohteliaisuus, tottelevaisuus ja luotettavuus ovat tärkeitä.  Alle 60 % oli sitä mieltä, että kunnianhimo, opiskelu jne. ovat erittäin tärkeitä. Erityisesti korkeasti koulutetuilla oli alemmat odotukset lastensa kunnianhimon ja tottelevaisuuden suhteen kuin vähemmän koulutetuilla ja he haluaisivat antaa lastensa kasvaa rennommin ja vapaammin. Ehkäpä he olisivat toivoneet, että heidän oma lapsuutensa olisi ollut sellainen.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti