sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Kaikkien elämä on samanarvoista, punainen kortti pitäisi poistaa käytöstä



Shanghain Sosialismi-instituutin henkilöstöosaston osastopäällikkö ilmaisee tyytymättömyytensä Kiinan terveydenhuollon resurssien käyttöön:

Kiinalaisilla virkamiehillä on terveydenhuollon palveluissa käytössään ns. punainen kortti. Tällä kortilla he pääsevät hoitoon omia reittejään korkeille virkamiehille varatuille osastoille eikä heidän tarvitse tavallisten kansalaisten tavoin aamuvarhaisella tungeksia sairaalan ilmoittautumisluukulla jonottamassa. Heidän ei tarvitse murehtia, onko sairaalassa tilaa ja sen lisäksi he maksavat hoidon kustannuksista vain 1 %.

Nämä punaisen kortin haltijat saavat jo asemansa mukaista palkkaa. Sen vuoksi heidän pitäisi muiden kansalaisten tavoin jonottaa sairaalan ilmoittautumisluukulla ja nauttia samoja terveydenhuollon palveluja kuin muutkin kansalaiset eikä etuoikeutettuina saada parempaa hoitoa.

Kiinan asumisrekisterijärjestelmä (hukou) jakaa kiinalaiset keinotekoisesti maalaisiin ja kaupunkilaisiin ja punainen kortti jakaa kaupunkilaiset vielä kahteen eriarvoiseen ryhmään. Miksi emme voi saada samanarvoista hoitoa ja palvelua? Yhteiskunnassa, jonka perustana on tasa-arvo, tällaiset etuoikeudet ovat vastoin kansalaisten oikeustajua ja moraalikäsityksiä ja ne on vaikea hyväksyä.

Lääkäriin pääsy on ollut vaikeaa ja kallista jo kauan monista eri syistä. Perussyy on se, että terveydenhuollon julkinen rahoitus on riittämätön ja terveydenhuollon kehitys on jäänyt jälkeen taloudellisesta kehityksestä. Terveydenhuollon resurssit, erityisesti korkealuokkaiset resurssit, ovat erittäin niukat. 

Jos punaista korttia ei poisteta käytöstä, korkeassa asemassa olevat kortin haltijat eivät voi koskaan ymmärtää, miten vaikeaa tavallisen kansalaisen on päästä lääkäriin ja miten kallista se on. Virkamiehet, joilla on oikeus vaikuttaa politiikkaan ja päättää julkisen rahoituksen kohteista, eivät ymmärrä tarvetta lisätä kiireellisesti julkisen terveydenhuollon resursseja.

Julkiseen terveydenhuoltoon ei sijoiteta riittävästi. Syynä ei ole se, että hallituksella ei olisi rahaa vaan ne on priorisoitu väärin. Resursseja on terveydenhuollon palvelujen sijaan pantu tuhlaillen hallintorakennuksiin.

Jokin aika sitten Kiinassa julkaistiin “Terveydenhuollon uudistuksen sininen kirja", joka ehdotti muutoksia sairaaloiden hallintoon, lääkärien työhön ja sairaaloiden omistusoikeuksiin mutta se kuitenkin jätti  kokonaan huomiotta vielä tärkeämmän asian. Jos poliittisten päättäjien ja kansalaisten edut menevät ristiin, mistään uudistuksesta ei saada oikeudenmukaista ja järkevää. Jos terveyspalveluja tarvitsevat on jo jaettu punaisen kortin haltijoihin ja muihin, punaisen kortin haltijoiden päättäessä kaikista muutoksista ja kehityksestä tilanne ei voi muuttua mihinkään.

Lähde:
http://www.infzm.com/content/107224

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti