perjantai 9. toukokuuta 2014

Elintarviketutkimuksen tulokset


Kiinan Elintarvike- ja lääkevalvontavirasto julkaisi 4.5.2014 tulokset, jotka koskivat sen elintarviketeollisuudessa tekemiä tutkimuksia. Valvonnassa tutkittiin vehnätuotteita, konditoriatuotteita, hyytelöitä, rypäle- ja hedelmäviinejä, juomia, ruokaöljyjä, soijakastikkeita, etikkavalmisteita, meijerituotteita, äidinmaidonkorvikkeita ja elintarvikkeiden lisäaineita.  Tutkimus kattoi koko maan ja näytteitä otettiin 7719 yrityksen 21682 tuotteesta.
Juomien valvonnassa tutkittavana oli vesipulloja ja juoma-automaattivesisäiliöitä, juomajauheita  (esim. hedelmä, tee, kahvi), hedelmä- ja vihannesmehuja ja limonaadeja. Näytteistä tutkittiin mm. bakteerimääriä, homeita, hiivoja, nitriittejä ja kolibakteereja, kaikkiaan 66 ainesosaa.  3288 yrityksen tuotteista otettiin 6066 näytettä.
 Vesipulloja ja vesiautomaattisäiliöitä tutkittiin 2846, hylättyjä oli 340 näytettä eli 11,9 % tutkituista. Hylkäysperusteena olivat bakteerimäärä, sähkönjohtavuus, homeet, hiivasienet, kloori, kaliumpermanganaatilla mitattu hapenkulutus, bromaatit, pseudomonas aeruginosa -bakteerit, piihappo, strontium, nitriitit ja koliformiset bakteerit.
 Juomajauheita tutkittiin 772 ja niistä hylättiin 16 näytettä, 2,1%. Hylkäysperusteena olivat  proteiini, homeet, bakteerien kokonaismäärä ja koliformiset bakteerit.
Hedelmä- ja vihannesmehuja tutkittiin 1576 näytettä, joista hylättiin 7, vain 0,4%. Hylkäysperusteena olivat bakteerien kokonaismäärä, E113-väriaine ja homeet.
Limonadeista otettiin 872 näytettä, hylätyksi tuli 14 eli 1,6%. Hylkäysperusteena olivat hiivasienet, bakteerien kokonaismäärä, bentsoehappo, hiilidioksidipitoisuus ja erilaiset makeutusaineet.
Tilanne näyttää huonolta erityisesti vesien osalta, mutta positiivista asiassa on tulosten julkisuus ja levitys internetissä kaikkien luettavissa.  Elintarvike- ja lääkeviraston sivuilla julkaistaan jokaisesta hylätystä näytteestä provinssi, tuottajayrityksen nimi, tuottajayrityksen osoite, elintarvikkeen nimi, pakkauksen koko ja tyyppi, tuotemerkki, tuotantopäivä sekä hylkäysperuste.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti