lauantai 8. elokuuta 2015

Kiinan ympäristöraportti 2014 – vesistöt



Kiinan ympäristönsuojeluministeriö julkaisi toukokuun lopulla vuosiraportin Kiinan ympäristön tilasta. Kerroin 16.6. blogissani raportin ilmanlaatua koskevista osista ja tämänkertaiselle blogipostaukselle olen tiivistänyt sisämaan vesien tilaa koskevia raportin tietoja.

Raportissa kuvataan ympäristön tilaa sisämaan 13 vesialueella. 

Kiinan makean veden standardit kuvailevat laatuluokkia käyttökelpoisuuden mukaan. Pintavedellä on viisi luokkaa, joista luokkien I - III vedet ovat juomakelpoisia. Pohjavedellä on samoin viisi luokkaa, joista luokkien I - III vedet ovat sellaisinaan juomakelpoisia, luokan IV vedet ovat juomakelpoisia käsittelyn jälkeen.

Laatuluokkia kuvaillaan näin:
I     erinomainen
II    hyvä
III   melko hyvä
IV   melko huono
V    erittäin huono

Pintavesiseurannassa on ollut 423 joen ja 62 järven tai tekoaltaan vedet. Niiden 968 laaduntarkkailupaikan tulosten perusteella juomakelpoista vettä on 63,1 %:ssa mittauspisteistä. Koska monet tutkituista joista ovat erittäin pitkiä, matkan varrelle osuu sekä hyviä että huonoja mittaustuloksia.


Joet
Mittauksia on tehty kymmenen joen tai jokialueen vesistössä.

Pylväät kuvaavat mittauksissa saatujen laatuluokkien prosenttiosuuksia.
Vihreä pylväs on luokkien I-III osuus, keltainen on luokkien IV-V osuus ja punainen pylväs on luokkaa V huonompien mittaustulosten osuus.



 


Yllä olevassa kuvassa on kymmenen vesialuetta:
1. Jangtse
2. Keltainenjoki
3. Helmijoki (virtaa Guangzhoun läpi Etelä-Kiinanmereen)
4. Songhuahe-joki (maan koillisosassa, virtaa Harbinin läpi, yhtyy Amur-jokeen, laskee Ohotanmereen)
5. Huaihe-joki  (Keltaisenjoen ja Jangtsen välissä)
6. Haihe-joki (virtaa Pekingin ja Tianjinin läpi)
7. Liaohe-joki  (maan koillisosassa, laskee Keltaisenmeren Bohain lahteen)
8. Zhejiangin ja Fujianin joet (Shanghaista lounaaseen olevat maakunnat)
9. Luoteis-Kiinan joet Xinjiangissa
10. Lounais-Kiinan joet Tibetin eteläosassa ja Yunnan maakunnassa. Vesistöön kuuluva Lanchun-joki on Mekongin alkulähteillä.

Kokonaistilanne ei ole edelleenkään hyvä, mutta se on parantunut paljon vuosien mittaan.



 



Kuvassa yllä on I-III –luokkiin (sinisellä) ja V-luokkaa huonompaan luokkaan (punaisella) osuvien mittaustulosten prosenttiosuudet samoissa vesistöissä vuodesta 2001 lähtien.


Järvet ja tekoaltaat

Koko maan tärkeimmistä 62 tutkitusta järvestä ja tekoaltaasta seitsemän kuului I-luokkaan, 11 kuului luokkaan II, III-luokkaan kuului 20, IV-luokkaan 15, V-luokkaan neljä ja ’huonompi kuin V’ -luokkaan kuului viisi.

Shanghain länsipuolella, Jiangsu- ja Zhejiang-muukuntien rajalla olevan Taihu-järven tilanne on todella huono: IV-luokkaan kuului 90 % mittauspisteistä ja V-luokkaan 10 %.

Vajaat kaksisataa kilometria Taihu-järvestä länteen olevan Chaolu-järven tilanne on vähän parempi: III-luokkaan kuuluu 12,5 %, IV-luokkaan 50 % ja V-luokkaan 37,5 % mittauspisteistä.

Yunnanin maakunnan pääkaupungin Kunmingin kyljessä olevan Dianchilu-järven 10 mittauspisteen keskiarvo on huonompi kuin V-luokkaa.  Ympäristön järveen laskevien jokien 16 mittauspisteissä luokkaa IV tai sitä huonompia on 87,6 %.

Kuva Dianchilu-järveltä 12.7.2015 (chinanews) www.chinanews.com/tp/hd2011/2015/07-13/540473.shtml

Ravinnepitoisuudet näillä kolmella edellä mainitulla järvellä ovat lähes huonoimmat koko maassa. Paras tilanne on Sichuanin ja Yunnanin rajalla sijaitsevalla Luguhu -järvellä, missä veden laatu on kaikin puolin erinomaista.



Raportin mukaan Kiinan puhtain järvi Luguhu, kuva vuodelta 2010.


Pohjavesi

Pohjaveden laatua on seurattu 202 kaupungissa ja mittauspisteitä on ollut 4895.



Yllä pohjaveden laatuluokkien jakautuminen. Mittauksissa 10,8 % vesi oli erinomaista, 25,9 % hyvää ja 1,8 % oli melko hyvää. Melko huonoa on 45,4 % ja erittäin huonoa 16,1 % mittauspisteistä. Tarkastuspisteistä 38,5 %:n vedet ovat juotavaksi kelpaavia.



Yllä pohjaveden laatuluokkien  muutos vuoden aikana. Edellisenä vuonna mittauksia oli 195 kaupungissa, 4501 mittauspisteessä.  Niihin verrattuna tilanne on parantunut 16,7 %:ssa, pysynyt samana 65,3%:ssa ja huonontunut 18,0%:ssa mittauspaikoista.


Pohjoisen 17 maakunnan alueella pohjaveden käyttöä on lisätty rajusti, ja sen seurauksena veden laatu on siellä erittäin huono. Mitatuista 2071 paikasta 0,5 %:ssa  vesi on erinomaista, 14,7 %:ssa vesi oli hyvää, melko hyvää ei ollut lainkaan. Melko huonoa oli 48,9 % ja erittäin huonoa 35,9 % mittauspisteistä. 


Lähde:
2014 ympäristöraportti




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti