sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Ilmastonmuutoksen vaikutuksia Kiinassa


Kiinan Meteorologian laitoksen johtaja Zheng Guoguang piti puheen, jossa hän varoitti ilmastonmuutoksen vaaroista. 

Viime vuosisadan puolivälin jälkeen Kiinan ilmastossa on tapahtunut valtava muutos. Keskilämpötila on noussut jokaista kymmentä vuotta kohden 0,23 celsiusastetta, mikä on lähes kaksinkertainen nousu muuhun maailmaan verrattuna. Ääri-ilmiöt, kuten kuumuus, kuivuus, sademyrskyt ja taifuunit ovat lisääntyneet. Vuodesta 2000 lähtien ilmastotuhojen aiheuttamat välittömät taloudelliset menetykset vastaavat 1 %:a bruttokansantuotteesta. Määrä on 8-kertainen verrattuna koko maailman keskiarvoon samana aikana.

Zheng Guoguang uskoo, että ilmastonmuutoksen vaikutukset tulevat olemaan Kiinassa valtavat. Vehnän, maissin, soijan ja muiden viljelytuotteiden pinta-alalta saatava sato tulee pienenemään ja tärkeiden jokien virtausmäärät laskevat tai ne vaihtelevat. Maan eroosio lisääntyy, lajien kasvupaikat siirtyvät, tuuli- ja aurinkoenergiaresurssien kehitys ja käyttö tulee vaikeutumaan.

On suuri uhka, että tärkeiden strategisten hankkeiden turvallinen tuotanto ja toiminta tulevat kärsimään. Tällaisia hankkeita ovat mm. Qinghai-Tibet rautatie, kolmen rotkon vesivarasto, vesiensiirtoprojekti etelästä pohjoiseen, maakaasun siirto lännestä itään, autioitumista ja eroosiota vastaan toimiva kolmelle pohjoisen alueelle perustettu metsävyöhyke.

Kasvihuonekaasujen jatkuvat suuret päästöt johtavat siihen, että globaali ilmasto lämpenee vähitellen ja ilmastonmuutos ja ilmastotuhoriskit lisääntyvät Kiinassa dramaattisesti.

Zheng jatkaa, että kiinalaisten on omaksuttava ajattelutapa, joka kunnioittaa ja suojelee luontoa ja vahvistaa ajatusta ilmaston turvallisuudesta. On tärkeää lisätä energian säästöä, vähentää hiilen käyttöä, jotta voimme jättää jälkipolville puhtaan ympäristön. Meidän on toimittava enemmän ilmastonmuutosta vastaan ja vahvistettava kaikkia toimia, joilla voi hallita ilmastotuhon riskiä.


Oma kokemukseni mukaan ei ole kovin kauan siitä, kun kiinalainen kadunmies väheksyi ympäristönsuojelun tarvetta ja oli sitä mieltä, että Kiina saa saastuttaa vielä kauan ennen kuin se on saastuttanut yhtä paljon kuin kehittyneet maat, ja että Kiinalla on lupa tehdä mitä tahansa, jotta kiinalaiset saavuttavat kehittyneiden maiden elintason. Ehkä ajatustavan järjettömyys on nyt valjennut kaikille.

Lähde:

2 kommenttia:

  1. Nostan hattua Teille! 在下佩服得五体投地!希望有机会结实您。因为我作为一个在芬兰呆很久的中国人对芬兰文也很感兴趣,但是真的很惭愧我的芬兰文没有你的中文那么好,不过我在有时间的时候还会继续努力学习芬兰文的 :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 没什么。我仍然每天学中文。 希望你有时间学芬兰语.

      Poista