torstai 22. syyskuuta 2016

Kahden lapsen politiikka ja koululaitos


Kaikkien kiinalaisperheiden oikeus toiseen lapseen tuottaa koululaitokselle ongelmia jo nyt - paljon ennen kuin lapset ovat kouluiässä. Syy on se, että suurin osa opettajista on naisia, erityisesti ala-asteella ja lastentarhoissa.

Tyypillinen esimerkki on ala-asteen koulu, jossa on 165 opettajaa ja heistä yli 90 % on naisia. Naisopettajien keskimääräinen ikä on 38 vuotta ja heistä 95 on alle 40-vuotiaita, jotka kaikki haluavat toisen lapsen. Samoin haluavat monet yli 40-vuotiaat, joilla on viimeiset hetket tehdä perheeseen toinen lapsi. Lapsen syntyessä äidit ovat vapaalla noin vuoden ja vanhemmilla äideillä aika voi olla vielä pidempi.

Kun toisen lapsen hankinta on tullut vihdoin kaikille mahdolliseksi, muutos vaikuttaa erityisesti 70- ja 80-luvulla syntyneisiin. Heidän osuutensa on suuri opettajien joukossa ja ala- ja yläasteikäisten opettajat ovat tärkeässä asemassa kouluopetuksessa joten heidän poissaolollaan on suuri vaikutus koulutyöhön.

Koululaisilla on oikeus opetukseen ja naisilla oikeus tehdä toinen lapsi. Opettajia ei voi laittaa jonottamaan omaa lapsentekovuoriaan, mutta jotekin asia pitäisi ratkaista.

Sijaisopettajien palkkaaminen on useimmiten käytetty keino. Työnvälityssivustoilla on paljon tarjolla opettajien sijaisuuksia, joissa on vaatimuksena zhuanke-tasoinen koulutus (2-3 vuotta lukion jälkeen) eikä työkokemusvaatimuksia ole, mutta ainakin yhden lukukauden ajaksi pitäisi lupautua. Tämä menettely ratkaisee rehtorien ongelman väliaikaisesti, mutta lasten vanhemmat eivät siitä pidä, sillä sijaisopettajalla ei ole sellaista tietämystä ja lasten tuntemusta kuin lapsia vakituisesti opettavilla.

Yksi keino on siirtää työtaakkaa muille opettajille. Heidän pitäisi vain kestää, vaikka he alunperin opettaisivat jo kahta luokkaa ja nyt ehkä kolmea. Rehtorit myöntävät, että tämä ei ole yksinkertaista, sillä jos heille asetetaan liian kovat paineet, he väsyvät ja tilanne vain pahenee.

Yksi ehdotus on, että perustetaan pysyvä pooli - "opettajavarasto" - täyttämään sijaisuuksia. Alueellinen opettajavarasto, missä tarvittavat opettajamäärät pystytään ennakoimaan tieteellisillä ennustusmenetelmillä, ja missä opettajille taataan peruspalkka, ja sijaisena toimimisesta maksetaan lisää tuntien mukaan. Toisen ehdotuksen mukaan kouluun palkataan ennakoivasti lisäopettajia sen mukaan miten koulussa on nuoria naisopettajia ja näin he voivat tasata vaihtelevaa opettajatarvetta. Ja jos ei ole opettajien lisätarvetta,"lainataan" opettajia toisiin kouluihin.

Jotkut ehdottavat, että tehdään yhteistyötä opettajia valmistavien yliopistojen kanssa ja sieltä saadaan opettajaharjoittelijoita ja onpa ehdotettu myös eläköityneiden opettajien palkkaamista takaisin töihin.


Toisen lapsen salliminen tuo siis monenlaisia ongelmia siitäkin huolimatta, että läheskään kaikki perheet eivät toista lasta halua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti